perjantai 20. heinäkuuta 2018

Hirret järjestetty

Pitkien hirsien kasa järjestettiin viimeisenä




Viime kesä oli sateinen ja oli paljon matkustamista sekä juhlia, joten mahdollisuuksia taloprojektin edistämiseen oli vähän. Saimme viime kesän aikana silti monta hirsikasaa numerojärjestykseen: pienimmät numerot päällimmäisiksi ja samoja kirjaimia samoihin kasoihin. Lyhyitä ja vähän pitempiäkin kannettiin kahdestaan. Yllättävän kivasti hirret pyörähtelevät kasojen päällä. Toisinaan Juha on jo heilauttanut hirren paikoilleen, kun minä vasta sovittelen hanskoja käteen. Syksyllä laitettiin perusteellisen hyvin pressut kaikkien kasojen päälle. Entisen yhden ison kasan sijaan olikin monta huolehdittavaa, mutta hyvin talvi meni. Lunta oli kyllä paljon.

Pressujen laitosta on opittu paljon matkan varrella: ne eivät saa osua hirsiin kiinni, sillä silloin kosteus pääsee muhimaan. Parhaiten toimii hirsikasa, jossa pressu ei peitä kaikkia reunoja. Silloin hirret pääsevät tuulettumaan.

Kuluneella viikolla järjestimme viimeisen hirsikasan, jossa on kaikkein pisimmät hirret. Otettiin erilleen numerot 1,2,3,4 ja muutama nro 5. Nyt on tutkittava, mitä pitää paikata ja mitä korvata. Alimmassa hirsikerrassa oli jo purkuvaiheessa osa lahonneita, kun olivat maata vasten. 


Tontilla on useita hirsikasoja järjestettynä numeroittain


Olen tyytyväinen, että merkattiin aikanaan hirret peltilapuille meistin avulla. On pysyneet hyvin ja nyt olen mustalla tussilla lisännyt näkyvämmät merkit. Jos jotain tekisin toisin, niin laittaisin kaikki merkit päihin ja mieluusti molempiin päihin. Nyt osa merkeistä on hirren sivulla ja silloin kasassa joutuu kääntelemään hirsiä, että löytää merkin. Silloin purkua valmistellessa oli joissain kohden helpompi laittaa hirren sivuun. Näin se menee, että edestään kaiken löytää. 

Kelit on olleet hyvät, kun ei ole pelkoa sateesta, mutta on kyllä 30 asteen helteessä liian kuuma tehdä hirsihommia. Ainakin meille. Silti tehtiin: aamusta aikaisin ja illasta oli hieman helpompi olla. 

Piti muuten jo aloittaa viikko sitten, mutta kasassa oli 3 ampiaispesää! Niiden poistoa opeteltiin muutama päivä. Olisin tahtonut säästää ampiaiset, mutta lopulta oli pakko turvautua myrkkyyn. Pesän pudottaminen ei paljon auta, sillä ampiaiset tuntuvat pyörivän vielä pitkään pesän ympärillä. Yksi pesistä oli hankalasti hirsien keskellä syvemmällä kasassa. Netissä oli monenlaisia ohjeita kuten imurointi tai vesisuihku - ne jätettiin kokeilematta. 

Tästä opittiin, että hirsikasoja on käytävä alkukesästä tarkkailemassa, ettei ole pesän alkuja. Tai voisi aloittaa työt jo toukokuussa, jolloin ongelmaa ei syntyisi. Tuntuu, että viikonlopuille on usein muuta ohjelmaa tai jos olisi vapaata aikaa niin sataa vettä. Olen ottanut projektiin uuden asenteen tai lieneekö tuo vanha oppi: Hiljaa hyvä tulee. 

Tärkeintä on lopulta matka - siitä nauttiminen - ei päämäärä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti